Tomaszów Mazowiecki

Aktualności

19 maja otwarcie nowego Lidla w Tomaszowie. Wygraj kosz produktów!

19 maja otwarcie nowego Lidla w Tomaszowie. Wygraj kosz produktów!
12 maja
18:04 2016

Już 19 maja zostanie otwarty drugi sklep Lidl w Tomaszowie Mazowieckim. Dzień otwarcia to czas wielu atrakcji. Będzie można zrobić zakupy w promocyjnych cenach, wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz wspólnym grillowaniu.

Otwarcie drugiego już Lidla w Tomaszowie u zbiegu ulic Warszawskiej i Dzieci Polskich odbędzie się 19 maja 2016 r.

Otwarcie drugiego już Lidla w Tomaszowie u zbiegu ulic Warszawskiej i Dzieci Polskich odbędzie się 19 maja 2016 r.

Z okazji otwarcia nowego Lidla w Tomaszowie Mazowieckim przygotowaliśmy dla czytelników konkurs. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – 3 kosze produktów od Lidla o wartości 60zł.

kosz_lidla

Zdjęcie poglądowe – paczki, które docierają do zwycięzców mogą wyglądać nieco inaczej, jednak zawsze mają taką samą wartość – 60 zł


 

Wystarczy odpowiedzieć na proste pytanie:

  • Inspirację oraz przepis na pyszny obiad prosto z grilla znajdziesz na stronie:
    a) Kuchnia Lidla
    b) Spiżarnia Lidla
    c) Kulinaria Lidla

oraz 

podać nam przepis na Twoje ulubione danie z grilla

Odpowiedź i przepis na danie z grilla prosimy przesyłać na nasz e-mail kontakt@tvtomaszow.pl

Na odpowiedzi czekamy do 19 maja. Powodzenia!

 


Aktualizacja 23 maja 2016 rozstrzygnięcie konkursu.

Kosz produktów Lidla wygrywają: Panie Joanna i Agata, oraz pan Bartek.

Poniżej prezentujemy ich przepisy.


  1. Przepis pani Joanny
Soczysta karkówka z warzywami z grilla
składniki:
karkówka ok 600g
przyprawa do karkówki
cukinia 1 szt.
bakłażan 1szt.
pieczarka 200g
papryka 2 szt.
olej ok. 8 łyżek
musztarda francuska 3 łyżki
czosnek, oliwa z oliwek, mieszaka ziół
majeranek
tymianek
Kroimy mięso na 1 cm plastry. W misce przygotowujemy marynatę: musztardę, olej roślinny, posiekany czosnek, majeranek i tymianek.Marynujemy mięso ok 3godz w tej marynacie.Myjemy warzywa, bakłażana i cukinie i paprykę kroimy w krążki, pieczarki na połowę. Warzywa posypujemy ziołami, oliwa z oliwek odstawiamy na godzinę.Grilujemy mięso ok 10 min. po obydwu stronach, a warzywa do momentu zarumienienia. Smacznego
grill

 


2. Przepis pani Agaty

marynata:

1 łyżka ziela angielskiego,
1 łyżka kulek czarnego pieprzu,
1 łyżka suszonych płatków chili,
½ łyżki brązowego cukru,
2 łyżki miodu,
trochę posiekanej świeżej pietruszki,
trochę posiekanej świeżej kolendry,
2 papryczki chili bez pestek – posiekane,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
3 cm kawałek świeżego imbiru – posiekany,
2 cebule dymki drobno posiekane,
oliwa.
oraz:

6 udek z kurczaka ze skórą,
piwo do pokropienia,
1 limonka.
Kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty rozdrobnić w moździerzu na pastę i wmasować nią porządnie we wszystkie udka (warto założyć gumowe rękawiczki, bo chili piecze ;). Miskę z kurczakiem zawinąć w reklamówkę i schować na całą noc w lodówce.

Następnego dnia kurczaka ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i podpiec ok. 40 minut w piekarniku. Potem wystarczy przełożyć udka na rozgrzany ruszt i porządnie zgrillować, aż skorupka z przypraw zacznie czernieć. Pod koniec pieczenia trzeba tylko skropić ze dwa razy udka piwem i sokiem z limonki. Przed podaniem ponownie skropić mięso sokiem z limonki.

Placki/chlebki z grilla :

250g przesianej mąki + odrobina do posypania,
250g  jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżeczka płatków chili.
Wszystkie składniki wymieszać – wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Podzielić je na 6 równych kawałków, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i ułożyć na ruszcie. Grillować ok. 4 minut z każdej strony.
Teraz tylko się oblizać i nie liczyć kalorii 😉


 

  1. Przepis pana Bartłomieja

 

Przed podaniem przepisu muszę wspomnieć, że jestem ogromnym fanem mięsa z kurczaka i uwielbiam każde danie, które można z niego przygotować. Każdej zimy niecierpliwie czekam na rozpoczęcie się sezonu grillowego, by móc rozkoszować się tym znakomitym zapachem oraz smakiem dań przygotowanych właśnie przy użyciu grilla. Uważam, że klucz do sukcesu w kuchni ukryty jest w prostocie, zatem mój przepis nie będzie skomplikowany, a będzie to sposób na grillowane skrzydełka z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Będziemy potrzebować ok. 800g skrzydełek, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę oleju, 2 ząbki czosnku, ostrą paprykę, sól, masło oraz kilka ziemniaków.

Mięso musimy dokładnie umyć, po czym odpowiednio porcjujemy, a następnie wkładamy do miski wraz z ketchupem, miodem, olejem, czosnkiem przeciśniętym przez prasę, papryką oraz solą według uznania i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całą zawartość wkładamy do lodówki na minimum godzinę, po to, aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu. Po tym czasie mięso wykładamy na aluminiową tackę, przykrywamy folią, w której wcześniej robimy kilka otworów i kładziemy na rozgrzanego grilla. W międzyczasie myjemy dokładnie ziemniaki, owijamy w folię i kładziemy na grilla. Po kilkudziesięciu minutach, wykłady upieczone, chrupiące skrzydełka wraz ziemniakami, które przecinamy na pół, smarujemy odrobiną masła oraz posypujemy kilkoma ziarnami soli. Ponadto, jeśli lubimy, możemy przyrządzić ekspresowo sos czosnkowy, do przyrządzenia którego potrzeba po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku oraz odrobinę oregano i pieprzu do smaku. Całością możemy zajadać się w letnie, ciepłe wieczory wśród znajomych lub rodziny. Mam nadzieję, że narobiłem ochoty na te pyszne skrzydełka. Serdecznie polecam spróbować ! 😉


 

Skomentuj

Jakość powietrza w Tomaszowie

Archiwa

Ułatwienia dostępu